De boer op
‘Je ziet het pas, als je het doorhebt.’ Was Johan Cruijff ook een beelddenker? We weten het allemaal: hoe iets er uit ziet vertelt vaak heel veel over wat er aan de hand is. Daarom is het ook belangrijk om zelf een kijkje te nemen, om de sfeer te proeven, de geuren op te snuiven en zo te voelen wat er speelt. Zo blij om vandaag met de fotograaf “de boer op” te zijn. Voor nieuwe beelden van duurzaam boeren. En zó de agrarische ondernemers, aan wie het RVO zijn diensten verleent beter te leren kennen.
Agrarische natuurbeheer
In het Groene hart maak ik kennis met melkveebedrijf en recreatieboerderij De Vooruitgang gelegen midden in polder Aarlanderveen. Waar Jaap Verduijn, samen met andere boeren, werkt aan een beter toekomst. Het verbeteren van de waterkwaliteit, het reduceren van de stikstofuitstoot, het verminderen van bodemdaling en het verhogen van de biodiversiteit zijn enkele van de zaken die ook in dit gebied spelen en oog op de agenda staan. Bij boerderij De Vooruitgang kun je kanovaren – binnenkort zelfs suppen – een rondleiding krijgen in het boerenbedrijf, of aan een excursie deelnemen over vogels en de slootkant. En dát is precies wat graag Jaap doet. Zijn kennis en passie delen over de natuur en zijn boerenbedrijf. Ik mocht mee en leerde veel.
Terwijl de camera klikte vertelt Jaap vol passie over agrarische natuurbeheer, legt uit wat een mozaïek-landschap is en vertelde over weidevogels. Dat hij voor een zekere datum zijn weilanden niet maait, waardoor nesten van weidevogels gespaard blijven en dat hij met het maaien van slootkanten is gestopt. ‘Door de randen te laten staan creëer je een aantrekkelijke plek voor biodiversiteit. En het leuke is: je moet vooral minder doen. De slootkant wordt niet bemest en is dus van nature al een ideale plek voor kruiden. Met één of twee meter extra rand en meer gericht beheer is er nog veel meer te winnen aan de slootkant. Door de brede randen langs de sloten voldoen veel percelen in het veenweidegebied al aan de voorwaarde van veel zuivelmerken: 10% kruidenrijk grasland.’
We zien een kievit en -nest, grutto’s, tureluurs een zelfs een kwak. ‘Een grijze reiger met een zwarte pet en pluim: die is maar op een paar plaatsen in Nederland te zien. Voornamelijk ’s nachts, dus ik hoop dat we deze niet wakker hebben gemaakt. We lopen langs bloemrijke slootkanten met o.a. klaver, boterbloem, de Gele Lis en roken watermunt, pinksterbloemen en kruiden.’
Handig en Duurzaam
Vervolgens maken we kennis met de koeien én de melkrobot: het automatisch melksysteem of AMS. Dit is een melkmachine waarin een koe automatisch gemolken wordt. De robot reinigt de uiers en bevestigt de melkbekers via een laser op de juiste plek aan de vier spenen van de uier. Ondertussen krijgen ze een heerlijke massage: welke koe wil dat nou niet?
Door de melkrobot hebben de koeien optimale bewegingsvrijheid. Ze bepalen zelf wanneer ze eten, drinken, rusten of worden gemolken en ze lopen zelf de stal in en uit. De koeien drinken water dat uit de sloot wordt gepompt met zonne-energie. Hier geen vertrapte slootwallen dankzij deze gemakkelijk te verplaatsen drinkbakken en geen (oude) koeien in en uit de sloot. Handig en duurzaam.
Duurzaam boeren met de menselijke maat
Aan de contentspecialisten Beeld en de Redacteur Beeld nu de taak om – samen met de fotograaf – die beelden te kiezen die juist laten zien waar het om draait. Je moet als beeldredacteur ook een beetje een artdirector zijn, eentje die mooie dingen kan maken en visie heeft hoe Beeld de (beeld)strategie van de RVO versterkt. Je vraagt jezelf: ‘duurzaam boeren met een menselijke maat: hoe ziet dat er eigenlijk uit?’ In ieder geval optimistisch, menselijk en eenvoudig. En het mag best een beetje imperfect zijn, want de natuur laat zich niet dwingen.
Wil je zelf ook een kijkje willen nemen op een melkveehouderij ergens in Nederland?
Dan val je met je neus in de boter want:
Op vrijdag 27 mei (de dag na Hemelvaart) en maandag 6 juni (Tweede Pinksterdag) openen meer dan 76 boerenfamilies (waaronder Boerderij de Vooruitgang) van 10:00 tot 16:00 uur hun staldeuren voor publiek!